moederdag onderzoek 2017 right minds banner

Moederdag Onderzoek 2017

Zondag 14 mei is het weer Moederdag in Nederland. Maar leeft Moederdag nog wel? In een wereld waarin de communicatie in toenemende mate via tekstberichtjes en plaatjes gebeurt is een dag doorbrengen met je moeder of kinderen iets om te koesteren, toch? We deden onderzoek onder 524 respondenten en delen de resultaten!

Vier je Moederdag?

 

De oorsprong van Moederdag

Vaak wordt gedacht dat deze dag is uitgevonden door de media en de commercie, maar een dag ter ere van moederfiguren is al terug te vinden in het oude Griekenland. De oorsprong van Moederdag zoals wij het nu kennen is echter afkomstig uit Amerika.

Moederdag heeft verschillende oorsprongen. Zo werden in het oude Griekenland de Rhea, de grote Moeder der Goden vereerd en vereert de katholieke kerk al eeuwenlang de moeder van Jezus, Maria. In Amerika kwam de Moederdag-traditie in 1870 op gang. De dag werd pas echt populair rond 1907.

In 1914 besloot de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag  Mother’s Day zou zijn.

Nederland nam deze traditie in 1925 over. Hier wordt ook op de tweede zondag van mei Moederdag gevierd. Moeders worden echter in veel landen op andere dagen geëerd, maar meestal wel in de maanden april, mei of juni. In het begin kregen moeders vaak alleen een bos bloemen, in de jaren ’60 werden huishoudelijk apparaten een populair cadeau.

Vaders hebben ook hun eigen dag. Zij worden in Nederland sinds de jaren ’60 op de derde zondag van juni geëerd.

Net als in Nederland en België wordt Moederdag in andere landen ook op de tweede zondag in mei gevierd, zoals in Denemarken, Duitsland, Verenigde Staten, Zwitserland, Italië, Tsjechië, Oostenrijk, Turkije en Australië.

Moederdag in 2017

Moeders verwachten weinig van kinderen op Moederdag

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste moeders geen verwachtingen van hun kinderen hebben omtrent moederdag, maar dat ze de extra aandacht of attentie wel ontzettend leuk vinden!

Een bloemetje of toch iets anders?

Bloemen zijn het meest populair om als Moederdag cadeau te geven. Vrouwen wijken voor een cadeau voor hun moeder vaker dan mannen uit naar andere cadeaus zoals schoonheidsproducten, een luchtje of een boek. Mannen geven gemiddeld meer uit aan een Moederdag cadeau: tussen de 20 en 30 euro waar vrouwen tussen de 10 en 20 euro uitgeven. Vrouwen zijn in vergelijking met mannen gevoeliger voor korting op Moederdag cadeaus. De meeste cadeaus worden offline gekocht, hoewel ruim 40% van de ondervraagden online weet te slagen.

Weten wat jouw moeder leuk vindt

Oriënteren voor een cadeau gebeurt voornamelijk online via diverse websites en/of platforms zoals Pinterest. Het overgrote deel van de respondenten oriënteert zich echter niet en weet wat hun moeder mooi vindt of kan waarderen. Anderen maken gewoonweg een keuze in de bloemenwinkel.

Eens je moeder, altijd je moeder.

Een bezoekje rond Moederdag wordt door een meerderheid van de moeders zeer gewaardeerd, al wordt wel een aantal keer aangegeven dat het voor iedereen uit moet komen. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat Moederdag niet leeftijd gebonden is en mensen het blijven vieren tot het overlijden van de moeder.

Voor welke personen vier je Moederdag? (%)
Wat doe je op Moederdag? (%)
Wat doe je om je moeder extra te verwennen op moederdag? (%)
Geef je een cadeau op Moederdag?
Maak of koop je het cadeau? (%)
Wie zorgt er voor het cadeau?