Als jonge speler in de markt- en gebruikersonderzoek wereld staat het ontwikkelen van innoverende diensten hoog op onze prioriteitenlijst. Het viel ons op dat Facebook Live (realtime video) de laatste tijd wordt ingezet voor opiniepeilingen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen, de Zwarte Pieten-discussie, maar ook de eeuwenlange strijd tussen iPhone en Samsung liefhebbers trok enorme hoeveelheden kijkers en stemmen. Hoewel de mogelijkheden zeer beperkt zijn, is het een enorm snelle manier om informatie te verzamelen. Daarnaast promoot Facebook de Live dienst enorm en worden al je vrienden en/of volgers direct op de hoogte gesteld dat er een live-video is. Het mes snijdt dus aan twee kanten: extra publiciteit en informatie!

facebook-live-right-minds

Wat is Facebook Live?

Facebook Live biedt personen en pagina’s de mogelijkheid om direct beelden te delen met je vrienden of volgers. Hiermee gaat Facebook de concurrentie aan met onder andere Youtube Live. Waar Youtube Live met name wordt gebruikt door grotere kanalen (bedrijven) en broadcasters, is Facebook hard onderweg om een laagdrempelige Live variant te worden.

Opiniepeiling met Facebook Live

Op dit moment worden er veel “versus” opiniepeilingen gedaan. Vrienden en volgers kunnen door middel van de verschillende smilies een stem uitbrengen, die live wordt verwerkt. Nieuwsitems krijgen op dit moment veel aandacht, maar wanneer je eigen Facebook community al een redelijke omvang heeft worden andere soorten berichten ook snel opgepikt. Het lijkt ons de perfecte manier om nog wat last-minute concept testen te doen voor de feestdagen!

Right Minds heeft als toegankelijke opinie tool de Online Peilstok, wat zich voorheen beperkte tot een omnibusonderzoek. We hebben echter snel geacteerd op de Facebook Live hype en een eigen opinie tool laten maken. De eerste resultaten waren op een kersverse Facebook pagina. De eerste twee pilots waren zonder samenwerking met de desbetreffende merken:

Facebook Live Online Peilstok Case 2 . Facebook Live Online Peilstok case 1

 

Resultaten: exposure en informatie

We zijn erg onder de indruk van de enorme exposure die Facebook Live nu oplevert. Zelfs met een nieuwe Facebook pagina zonder likes wisten we enorm veel mensen te bereiken in de 4 uur die de live-video heeft gedraaid. De hoeveelheid reacties is natuurlijk nog veel te klein om een conclusie aan te kunnen verbinden, maar inmiddels hebben we het eerste experiment met meer dan 1000 reacties al gepasseerd. Zie onderstaand de resultaten van de aller-eerste campagne:

facebook-online-peilstok-resultaten-case1

 

Samenwerken?

We zijn nog hard bezig om de tool verder te verbeteren en een eigen Online Peilstok Facebook community op te starten. Wil je met ons samenwerken en gratis een pilot met ons doen? Het lijkt ons gaaf om dit met bestaande bedrijven of merken te testen. Jouw vraag, onze tool! We hebben maar beperkt ruimte (maximaal 3 videos per dag) en we reageren op first come first serve basis.

Interesse? Stuur een mail naar patrick@rightminds.nl